Εντυπωσιακή κερδοφορία 16,7 εκ. Ευρώ για το πρώτο εξάμηνο παρά τις υψηλές επενδύσεις και αποσβέσεις ανακοίνωσε η Jumbo

Δεν επαληθεύθηκαν τελικώς οι προβλέψεις της διοίκησης της Jumbo A.E.E ότι ο καταιγιστικός ρυθμός των επενδύσεων θα οδηγούσε σε μείωση της κερδοφορίας.
 

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του α’ εξαμήνου για την οικονομική περίοδο 2002-2003 που δημοσίευσε η Jumbo AEBE και αφορούν την χρήση από 1/7/2002 μέχρι 31/12/2002, τα κέρδη τόσο της μητρικής όσο και του ομίλου παρουσίασαν σημαντική αύξηση.
 

Παρά το διπλασιασμό του κονδυλίου για τόκους και αποσβέσεις, τα κέρδη του Ομίλου Jumbo κατά το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά +6,41% και έφθασαν τα 16,7 εκατ. Ευρώ.
 

Η βελτίωση της κερδοφορίας οφείλεται στην αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του μικτού περιθωρίου κέρδους, στην ωρίμανση πολλών καταστημάτων και κυρίως στη θεαματική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 29,7% στα 91,2 εκατ. Ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο
 

Παρά την ύφεση που πλήττει συνολικά το ελληνικό λιανεμπόριο, οι πωλήσεις των καταστημάτων Jumbo παρουσιάζουν σταθερά αυξητικούς ρυθμούς περιορίζοντας έτσι τις αρνητικές συνέπειες από τις αυξημένες επενδύσεις και αποσβέσεις.
 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει από καιρού αναγγείλει o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Απόστολος Βακάκης, η Jumbo ακολουθεί μία νέα πολιτική δημιουργίας υπεραξιών μέσα από την ποιοτική διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.
 

Για τον λόγο αυτό ο όμιλος επενδύει περί τα 30 εκατ. Ευρώ ετησίως για την αγορά οικοπέδων, αποθηκών και γιγαντιαίων καταστημάτων τα οποία ακολούθως αξιοποιεί συνολικά προς όφελος της ευρύτερης περιοχής προσδοκώντας σε σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες.
 

Κατά το πρώτο εξάμηνο της νέας χρήσης η Jumbo απέκτησε ιδιόκτητα καταστήματα στα Ιωάννινα, τη Καβάλα, τη Ρόδο, στη Λευκωσία της Κύπρου καθώς επίσης κι έκταση στα Χανιά που πρόκειται να αξιοποιηθεί άμεσα. Επίσης στα άμεσα σχέδια του Ομίλου είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμα υπέρ JUMBO στην Χαλκίδα.
 

Oι επενδύσεις αυτές αυξάνουν το κόστος χρηματοδότησης και δημιουργούν την ανάγκη για υψηλότερες του συνήθους προβλέψεις. Η οργανική όμως κερδοφορία του Ομίλου συνεχίζει να αναπτύσσεται με εξαιρετικά ελπιδοφόρους ρυθμούς και η αύξηση του κύκλου εργασιών έχει σαν αποτέλεσμα το σύνολο των λειτουργικών εξόδων να αντιστοιχεί σταθερά στο 20%-21% του συνολικού τζίρου.
 

Η επιλογή του «Φοίβου και της Αθηνάς», ως επίσημες μασκότ για την Ολυμπιάδα του 2004, έχει δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις για την Jumbo η οποία κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού έχει ανακηρυχθεί αποκλειστικός κατασκευαστής και διακινητής των παιχνιδιών που θα έχουν στη μορφή τους τη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
 

Τα νέα προϊόντα που έχουν σχεδιασθεί και κατασκευασθεί ειδικά για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας βρίσκονται σήμερα στο στάδιο του τελικού δειγματισμού και αναμένεται να τεθούν στην κυκλοφορία τον Μάιο. Η μεγάλη ποικιλία των προϊόντων και η καλαίσθητη κατασκευή τους έχουν ήδη δημιουργήσει θετικό κλίμα αναμονής στην αγορά των εμπόρων.
 

Τέλος υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο 2003 ολοκληρώθηκε η εκταμίευση του κοινοπρακτικού δανείου από την γαλλική τράπεζα ΒΝΡ ύψους 60,1 εκατ. Ευρώ (20,5 δις δρχ), το οποίο έχει συναφθεί με ευνοϊκούς όρους και κόστος που προσφέρεται μόνο σε μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους, εξαλείφοντας όλο το βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Ομίλου