Jumbo διεύρυνση μεριδίου αγοράς, κερδών και παραγωγικότητας

Σαφή διεύρυνση του μεριδίου της στην Ελληνική αγορά παιχνιδιού, ειδών bebe και βιβλιοχαρτοπωλείου αποκαλύπτουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα χρήσεως 2002-2003 για την Jumbo Α.Ε.Ε.
 

Ταυτόχρονα ο ενοποιημένος ισολογισμός (που περιλαμβάνει την εισηγμένη στο Κυπριακό χρηματιστήριο Jumbo Trading Ltd) δείχνει ότι οι επενδύσεις στη Μεγαλόνησο αποδίδουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, γεγονός που λειτουργεί ενθαρρυντικά για την περαιτέρω επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου.
 

Σύμφωνα με τον ισολογισμό για τη χρήση Ιούλιος 2002-Ιούνιος 2003 η μητρική εταιρεία Jumbo πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 144 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 27% σε σχέση με πέρσι.
 

Η αύξηση αυτή των πωλήσεων ξεπερνά τους ρυθμούς επέκτασης του συνόλου της αγοράς και κατά συνέπεια διευρύνει το μερίδιο της Jumbo σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%.
 

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των καθαρών προ φόρων κερδών τα οποία ξεπέρασαν τα 23,8 εκατ. ευρώ έναντι 19,8 εκ. ευρώ πέρσι δηλαδή αυξήθηκαν κατά 19,9% παρά τα αυξημένα χρηματοοικονομικά και παρά τον μεγάλο όγκο των αποσβέσεων, λόγω του υψηλού ρυθμού των επενδύσεων. Η κερδοφορία αυτή αντιστοιχεί στο 16,5% του κύκλου εργασιών γεγονός που καθιστά την Jumbo και τους περίπου 930 εργαζόμενους την παραγωγικότερη εμπορική εταιρεία λιανικής στη χώρα.
 

Όσον αφορά τον ενοποιημένο ισολογισμό για τη χρήση o κύκλος εργασιών χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές αυξήθηκε κατά 29% σε 149,6 εκατ. ευρώ έναντι 116,1 εκατ. ευρώ πέρσι.
 

Τα κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων ΕΒΙΤDA ανήλθαν για τον Όμιλο σε 38 εκατ. ευρώ έναντι 27,9 εκατ. Ευρώ της προηγούμενης χρήσης δηλαδή σημειώνεται μία ιδιαιτέρως ικανοποιητική αύξηση της τάξης του 36%.
 

Τα καθαρά κέρδη προ φόρων για τον Όμιλο ανήλθαν σε 25,2 εκατ. ευρώ έναντι 20,7 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση δηλαδή οι μέτοχοι της εταιρείας απολαμβάνουν μια σημαντική αύξηση της κερδοφορίας κατά 21,3% σε μια εξαιρετικά δύσκολη για το λιανεμπόριο περίοδο.
 

Είναι προφανές ότι αυξημένο σε σχέση με πέρσι θα είναι και το μέρισμα που θα διανείμει η εταιρεία το οποίο κατά τις εκτιμήσεις της διοίκησης θα είναι της τάξης 12 λεπτών ανά μετοχή.
 

Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο καταστημάτων της Jumbo ανέρχεται σε 14 καταστήματα στο λεκανοπέδιο Αττικής, 12 καταστήματα στην περιφερειακή Ελλάδα (εκ των οποίων τα 10 είναι ιδιόκτητα) και 3 καταστήματα στην Κύπρο (εκ των οποίων τα 2 ιδιόκτητα).
 

Οι Επενδύσεις του Ομίλου θα συνεχισθούν και για τη χρήση 2003-2004 όπου προγραμματίζεται η διεύρυνση του δικτύου πωλήσεων λιανικής με την δημιουργία 6 νέων υπερκαταστημάτων, από τα οποία το ένα ιδιόκτητο.
 

Ήδη ξεκίνησε η λειτουργία ενός εξ’ αυτών, του νέου μισθωμένου υπερκαταστήματος στη Χαλκίδα επιφανείας 8.000 τ.μ. (Αύγουστος 2003).