Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αυξημένο μέρισμα και χρηματοδότηση χωρίς επιβάρυνση των μετόχων

Mε εντυπωσιακή συμμετοχή των μετόχων (παρέστη το 68% παρά την ευρύτατη διασπορά των μετοχών) πραγματοποιήθηκε η τακτική γενική συνέλευση της Jumbo ΑΕΕ την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.
 

Η γ.σ αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 25 δρχ ανα μετοχή (το οποίο συγκρίνεται με 15 δρχ της προηγούμενης χρήσης, παρά το ατύχημα της πυρκαγιάς) καθώς και την διανομή μίας νέας δωρεάν μετοχής για κάθε 10 παλιές από την στρογγυλοποίηση των αποθεματικών.
 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της Jumbo κ. Απόστολος Βακάκης αποκάλυψε ότι τα πρόσφατα τραγικά διεθνή γεγονότα δεν επηρεάζουν τους έντονα αυξητικούς ρυθμούς των μεγεθών της εταιρείας.
 

Κατά το πρώτο τρίμηνο της νέας χρήσης (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2001), οι καθαρές πωλήσεις της Jumbo αυξήθηκαν κατά 24% περίπου αγγίζοντας τα 7 δις δρχ έναντι 5,9 δις δρχ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αισθητή βελτίωση παρουσιάζει και η κερδοφορία του τριμήνου η οποία δεν είναι μικρότερη του 1 Δισεκατομμυρίου δρχ έναντι 330 το περσινό τρίμηνο.
 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τον δύσκολο για τις λιανικές πωλήσεις μήνα Σεπτέμβριο, στο μέσον της διεθνούς πολεμικής κρίσης, οι πωλήσεις της Jumbo αυξήθηκαν για το μήνα με ρυθμό 26%.
 

Οπως αποκάλυψε ο κ. Βακάκης, λίγο πριν την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης η μεγάλη γαλλική τράπεζα BNP Paribas παρουσίασε σε θεσμικούς επενδυτές τις προοπτικές της Jumbo AEE και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αναλαμβάνει να συντονίσει ένα σημαντικό κοινοπρακτικό δάνειο 55 εκατ. Ευρώ (περίπου 18,7 δις δρχ) με το οποίο η Jumbo ΑΕΕ θα χρηματοδοτήσει την περαιτέρω εξάπλωσή της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, χρηματοδότηση της επέκτασης της Jumbo δεν θα επιβαρύνει τους μετόχους με αυξήσεις κεφαλαίου και περαιτέρω διασπορά μετοχών.
 

Ένα μέρος του κοινοπρακτικού δανείου θα αναχρηματοδοτήσει με πολύ ευνοϊκότερους όρους τον μακροχρόνιο δανεισμό του ομίλου.
 

Το νέο δάνειο δεν θα επηρεάσει το μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο των 4 δις δρχ που είχε εκδοθεί το 2000 και προσφέρει στους επενδυτές την δυνατότητα μετατροπής των ομολογιών τους σε μετοχές το 2004.
 

Όσον αφορά την περσινή χρήση της Jumbo A.E.Ε. που έληξε στις 30 Ιουνίου 2001, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις θετικές προβλέψεις της διοίκησης αφού σε ενοποιημένη βάση τα κέρδη ανήλθαν σε 6,5 δις δρχ αυξημένα κατά 170% και ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 36,5 δις δρχ.
 

Το διανεμηθέν μέρισμα των 25 δρχ αντικατοπτρίζει την πραγματική αύξηση των μεγεθών και των κερδών του Ομίλου και την αναπτυξιακή του προοπτική, χωρίς να παραπλανά τους μετόχους με ενδεχομένως εξαιρετικές και μη επαναλήψιμες εισροές και έσοδα της περασμένης χρήσης.
 

Aναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου ο κ. Βακάκης ανακοίνωσε στους μετόχους ότι η Jumbo έχει κυρηχθεί πλειοδότρια για την κατασκευή, εμπορία και εκμετάλλευση των παιχνιδιών που σχετίζονται με την Μασκωτ του 2004. Για τον λόγο αυτό, η Jumbo ΑΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για την διαμόρφωση χώρων παραγωγής και αποθήκευσης παιχνιδιών στα Οινόφυτα.
 

Ειδικότερα, όσον αφορά την Κύπρο, ο κ. Βακάκης εξήγησε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για τη δημιουργία του πρώτου γιγαντιαίου καταστήματος (10.000 τετρ. μέτρων περίπου) στην Λεμεσό, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτείται από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Jumbo Τrading Ltd, με το οποίο η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Κύπρου. Το νέο Κατάστημα Γίγας στην Λεμεσό αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του έτους ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την απόκτηση νέου καταστήματος στην Λευκωσία.