Απάντηση της εταιρείας σε αβάσιμες καταγγελίες εναντίον της

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΕ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ
 

Με αφορμή πρόσφατη καταγγελία της σύμβασης εργασίας 6ωρου υπαλλήλου, η εταιρεία δέχεται όλως αβάσιμες και αστήρικτες δυσφημιστικές καταγγελίες σε βάρος της και αντιμετωπίζει σειρά κινητοποιήσεων στα καταστήματά της, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουν τη μορφή έκνομων ενεργειών.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να καταστήσουμε σαφή τη θέση της εταιρείας:
Ο νεαρός Νικόλαος Νικολόπουλος προσλήφθηκε την 5.9.2008 στο κατάστημα Βάρης της εταιρείας ως εξάωρος υπάλληλος και απομακρύνθηκε στις 15.12.2008 λόγω παράβασης των συμβατικών και νομίμων υποχρεώσεών του.
Μετά τη μεσολάβηση συνδικαλιστικών οργανώσεων και τη διαβεβαίωση των εκπροσώπων τους ότι εφεξής θα ήταν υποδειγματικός εργαζόμενος, για τους σοβαρούς λόγους που αναφέρθηκαν στην από 19.12.2008 επιστολή μας, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Πλην όμως, ο ανωτέρω, όχι μόνον δεν ήταν υποδειγματικός στην εργασία του, αλλά αντίθετα παρερμηνεύοντας ίσως την επιείκεια ως αδυναμία και εκμεταλλευόμενος την ανωτέρω υποστήριξη θεώρησε ότι η θέση του είναι ακλόνητη και «ότι μπορεί πλέον να συμπεριφέρεται όπως θέλει και κάνει ότι θέλει».

Έτσι, κατά παράβαση της νομιμότητας, της καλής πίστης και της λογικής, εκτελούσε πλημμελώς τα καθήκοντά του και παραβίαζε κατάφωρα τις συμβατικές και νόμιμες υποχρεώσεις του.

Ούτε μια φορά δεν προσήλθε εγκαίρως στην εργασία του, καθημερινά και συστηματικά καθυστερούσε από 15 λεπτά έως μια και μισή ώρα, αρνούταν να συμμορφωθεί με εντολές των προϊσταμένων του και επεδείκνυε στάση αδιάφορη και προκλητική, παραμελώντας και εγκαταλείποντας την εργασία του σε κάθε ευκαιρία.
Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω η εταιρεία δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να προβεί στην από 12.1.2009 οριστική καταγγελία της σύμβασης εργασίας του.

Είναι απορίας άξιο πως ένας νέος υπάλληλος τεσσάρων μόλις μηνών, ο οποίος ακόμη δεν είχε εγκλιματιστεί στο πνεύμα και τις απαιτήσεις της εταιρείας, απευθύνει εναντίον της συκοφαντικές κατηγορίες για «συνεχή τρομοκρατία, παρακολούθηση εργαζομένων και απαγόρευση συζητήσεων», εκτός αν εννοεί τρομοκρατία την υποχρέωσή του να προσέρχεται στην ώρα του και να εργάζεται με επιμέλεια και θεωρεί ότι η εν ώρα εργασίας του άσκοπη περιφορά του εντός του καταστήματος αποτελεί μέρος των δικαιωμάτων του.
Επίσης είναι τελείως παράδοξο ο ίδιος να αναφέρει ότι επικρατούν συνθήκες εργασίας «Νταχάου», με εξαντλητικά ωράρια και εντατικοποίηση. Τόσο πολύ κουράστηκε από την εξάωρη εργασία του, από την οποία η μισή ώρα είναι διαλείμματος, την οποία πληρώνουμε χωρίς αντίστοιχη εργασία;
Τα καταγγελλόμενα για δήθεν συνδικαλιστική δράση του και για «εξαγορά, απειλές και καθημερινά καψόνια για εξαναγκασμό σε παραίτηση», πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα και αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις» για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να συμπαρασύρουν την εμπλοκή και συμμετοχή τρίτων.

Όσον αφορά στο αναφερόμενο θέμα δωροδοκίας του με υψηλό μάλιστα χρηματικό ποσό, που θα του επέτρεπε να ζει επί έτη χωρίς να εργάζεται, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση, δυνατότητα ή πιθανότητα να αληθεύει και αν δεν κατονομαστούν άμεσα συγκεκριμένα πρόσωπα από την εταιρεία «Jumbo», που δήθεν προέβησαν σε τέτοια ενέργεια, κάθε εμπλεκόμενος θα υποστεί τις νόμιμες συνέπειες και κυρώσεις.
Ο εν λόγω νεαρός, που δεν αντιπροσωπεύει πέραν του εαυτού του κανέναν άλλον πραγματικά εργαζόμενο, με μια υπερβολικά απλουστευτική λογική, υπερέβη «εν μια νυκτί» όλη την ιεραρχία και θεώρησε εαυτόν «ιδιοκτήτη στη θέση του ιδιοκτήτη».
Ωστόσο, ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία δεν είχαν και δεν έχουν καμία απολύτως θέση στην JUMBO, στην οποία κανένα συγγενικό πρόσωπο της διοίκησης δεν εργάζεται, γιατί ισχύει μόνον ο κανόνας της αξιοκρατίας.

Είναι κρίμα, που ένας νέος, που δεν εμφορείται από τα ιδανικά της αξιοκρατίας που με επίταση απαιτεί η γενιά του και δεν αντιπροσωπεύει ούτε ίσως και τον ίδιο τον εαυτό του, αλλά επιδιώκει απλώς εύσημα μέσα από πρότυπα νεποτισμού, αναστατώνει μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση, στην οποία απασχολούνται 3.000 εργαζόμενοι περίπου, οι οποίοι προσλαμβάνονται, εργάζονται, μισθοδοτούνται και απολύονται αποκλειστικά και μόνον με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ακλόνητα, αταλάντευτα και κατηγορηματικά, δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα να επιστρέψει ο ανωτέρω στην εταιρεία μας με δική μας απόφαση, παρά μόνον εάν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση της δικαιοσύνης, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για να κρίνει ποιος τελικώς έχει δίκαιο.

Η διοίκηση της εταιρείας μένει σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της αξιοκρατίας.
Η αναξιοκρατία και ο νεποτισμός δεν θα περάσουν.
 

Μοσχάτο, 16 Ιανουαρίου 2009
Για την Εταιρεία
 

Ευάγγελος Βακάκης
Πρόεδρος ΔΣ & Δ/νων Σύμβουλος