Νέο Μείγμα Στρατηγικών Επιλογών

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός υπήρξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου JUMBO κ. Απόστολος Βακάκης παρουσιάζοντας στην ειδική εκδήλωση της ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΏN, την νέα στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει για την επόμενη τριετία η JUMBO στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 

O κ. Βακάκης αφού παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ομίλου για το 9μηνο της χρήσης Ιουλίου 2001-Μαρτίου 2002 έδωσε στους εκπροσώπους των θεσμικών επενδυτών, που παρακολούθησαν την εκδήλωση, και την προοπτική για το σύνολο της 12μηνης χρήσης που λήγει τον Ιούνιο 2002, για την οποία ο Όμιλος εκτιμά ότι θα κλείσει με κέρδη ύψους 6 δις δρχ. και με κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 

Οι καταιγιστικοί ρυθμοί ανάπτυξης κύκλου εργασιών και κερδών του πρόσφατου παρελθόντος δεν μπορούν να συνεχισθούν με τις συμβατικές μεθόδους του ελληνικού λιανεμπορίου, το οποίο παρουσιάζει ήδη τα πρώτα συμπτώματα κορεσμού και στασιμότητας μετά την φυσική κυκλοφορία του euro στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Βακάκη.
 

Η νέα στρατηγική του Ομίλου JUMBO εστιάζεται σε «λελογισμένη» κερδοφορία από την αμιγώς εμπορική δραστηριότητα σε συνδυασμό όμως με νέες κινήσεις δημιουργίας υπεραξιών παγίων.
 

Το λιανεμπόριο έχει μια ιδιομορφία και απαιτεί νέες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες μικτές στρατηγικές για την επίτευξη μετοχικών υπεραξιών, σύμφωνα με τον κ. Βακάκη.
 

Το σύγχρονο λιανεμπόριο προτού περάσει στην επόμενη αναπόφευκτη φάση της συγκεντροποίησης (consolidation) που συνεπάγεται εξαγορές, συγχωνεύσεις και νέου τύπου διεθνείς συμμαχίες, απαιτεί διαχειριστική φερεγγυότητα και ιδιαίτερη ικανότητα στην μορφοποίηση της ακίνητης περιουσίας της εταιρίας, ώστε στην Ενωμένη Ευρώπη του σήμερα και του αύριο να διατηρηθούν και να ενισχυθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της JUMBO.
 

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συνδυασμένης στρατηγικής εντάσσονται και οι επαφές της διοίκησης της εταιρείας με επιχειρηματικούς ομίλους της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Βελιγράδι, Σκόπια κλπ) που αποσκοπούν στην επέκταση του ελληνικού Ομίλου σε όμορες χώρες. Όσον αφορά τις δραστηριότητες της JUMBO στην Κύπρο, λειτουργούν ήδη δύο μεγάλα καταστήματα σε Λευκωσία και Λεμεσό (ιδιόκτητο) και ετοιμάζεται το τρίτο ιδιόκτητο κατάστημα στην κυπριακή πρωτεύουσα.
 

Ο κ. Βακάκης παρουσίασε τις λογιστικές καταστάσεις του 9μήνου όπου η Jumbo σημείωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 15% και βελτίωση κατά 10% (16,7 εκατ. euro) της προ φόρων κερδοφορίας σε πλήρη αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου της λιανικής. Οι λογιστικές καταστάσεις δείχνουν ότι η Jumbo Α.Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το χαρτοφυλάκιο χρεογράφων, ενώ συνεχίζεται απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο μόνο για τη φετινή χρονιά ανέρχεται σε 26,4 εκατ. ευρώ.
 

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται η έναρξη λειτουργίας 6 νέων καταστημάτων, η πλειονότητα των οποίων είναι ιδιόκτητα.
 

Η επιλογή του «Φοίβου και της Αθηνάς», ως επίσημες μασκότ για την Ολυμπιάδα του 2004, έχει δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις για την Jumbo. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση κατασκευής και λειτουργίας των νέων υπερσύγχρονων αποθηκών στα Οινόφυτα Αττικής, που θα στεγάσουν τα ολυμπιακά προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2001 μετά από διαγωνισμό κατακυρώθηκε στην Jumbo η Mασκότ 2004 από την αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού Αθήνα 2004, γεγονός που την καθιστά αποκλειστικό κατασκευαστή και διακινητή των παιχνιδιών που θα έχουν στη μορφή τους τη μασκότ των Oλυμπιακών Aγώνων της Αθήνας.
 

Όσον αφορά την κερδοφορία του συνόλου της φετινής χρήσης ο κ. Βακάκης επανέλαβε πως τα κέρδη της περσινής εξαιρετικής χρονιάς σχεδόν θα διατηρηθούν ενώ ο πραγματικός κύκλος εργασιών θα αυξηθεί κατά 16%. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση, η Jumbo υπέστη το κόστος της μεγάλης πυρκαγιάς στην κεντρική της μονάδα. Τα καταστραφέντα από τη φωτιά εμπορεύματα, εμφανίζονται στις περσινές λογιστικές καταστάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι ο προηγούμενος κύκλος εργασιών είχε αυξηθεί τεχνητά κατά 6,7 εκατ.euro (2,3 δισ. δρχ.) φθάνοντας τα 65,4 εκατ. euro (22,3 δισ. δρχ.).
 

Αναφερόμενος στην κεφαλαιακή ισχύ του Ομίλου JUMBO o κ. Βακάκης υπογράμμισε την υπό ευνοϊκότατους όρους σύναψη του κοινοπρακτικού δανείου με τη γαλλική τράπεζα BNP, ύψους 60,1 εκατ. euro (20,5 δισ. δρχ.). Με τα αντληθέντα κεφάλαια η JUMBO στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την εντός και εκτός Ελλάδος ανάπτυξή της, καθώς και να επαναχρηματοδοτήσει με ευνοϊκότερους όρους το δανεισμό της. Η εκταμίευση του δανείου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2002 και θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2003.