Jumbo κέρδη και στο πιο δύσκολο τρίμηνο του έτους

Ιδιαίτερα ισχυρό αποδεικνύεται το παραδοσιακά αδύναμο τρίτο τρίμηνο για την εταιρεία Jumbo ΑΕΕ.
 

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, για τις οποίες ενημερώθηκε σήμερα και η διοίκηση του ΧΑΑ, κατά τους 9 μήνες της χρήσης, που λήγει τον Ιούνιο του 2003, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών (πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου) αυξήθηκε κατά 30,7% ξεπερνώντας τα 118.8 εκατ. Ευρώ.
 

Ευχάριστη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η κερδοφορία συνέχισε την ανοδική της πορεία με αύξηση 9,5% ξεπερνώντας τα 19,2 εκατ. Ευρώ παρά τις αυξημένες επιβαρύνσεις από αποσβέσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα.
 

Μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας (τα οποία ανέρχονται σε 355.208 Ευρώ)
τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη για το 9μηνο από 1ης Ιουλίου 2002 μέχρι 31ης Μαρτίου 2003 ανέρχονται σε 18,9 εκατ. Ευρώ έναντι 17,3 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
 

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 29,1 εκατ. Ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με αντίστοιχα περσινά των 21,8 εκατ. Ευρώ.
 

Πρέπει να επισημανθεί ότι πέρσι η κερδοφορία του ομίλου είχε ενισχυθεί εκτάκτως με 2,8 εκατ. ευρώ γεγονός που ουδόλως επηρέασε την ανοδική πορεία των κερδών κατά την φετινή χρήση.
 

Επίσης υπογραμμίζεται ότι τα χρηματοοικονομικά έξοδα τoυ Ομίλου εμφανίζονται στις λογιστικές καταστάσεις ιδιαιτέρως αυξημένα σε 3,5 εκατ. Ευρώ έναντι 1,9 εκ. Ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι και αυτό οφείλεται στην τακτική εξυπηρέτηση του κοινοπρακτικού δανείου το οποίο έχει συναφθεί με ιδιαιτέρως επωφελείς όρους και με το οποίο χρηματοδοτείται η συνεχής ανάπτυξη της εταιρείας.
 

Παρά τους εντυπωσιακούς ρυθμούς επέκτασης του δικτύου και των δραστηριοτήτων του Ομίλου η διοίκηση έχει περιορίσει το σύνολο των λειτουργικών εξόδων σε 26,03 εκατ. Ευρώ ή ποσοστό 22,63% επί των πωλήσεων έναντι 23,2% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 

Θετική επίπτωση για τους μετόχους αναμένεται να υπάρξει η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 32,5% για την παρούσα χρήση έναντι 35% της προηγούμενης χρήσης αφού η εταιρεία πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο σχετικός νόμος (2992/2002 αρθ. 13 παρ. 13)
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η JUMBO ΑΕΕ ενημέρωσε με επιστολή της προς τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου πως ο δείκτης που καταγράφει τα Ξένα προς Ίδια κεφάλαια ανέρχεται σε 2,06. Παράλληλα, ο δείκτης που καταγράφει το Πάγιο Ενεργητικό προς τις Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις ανήλθε σε 1,51 . Το καθαρό κεφάλαιο κίνησης την 31/12/2002 ανερχόταν σε 34 εκ. ευρώ ενώ την 31/12/2001 σε 14 εκ. ευρώ. Με βάση τους παραπάνω αριθμοδείκτες είναι εμφανές ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί μακροπρόθεσμα κεφάλαια που επενδύονται σε ιδιόκτητα νέα σημεία πώλησης.
Η αύξηση του καθαρού κεφαλαίου κίνησης καθώς και η αύξηση του ΕΒΙΤDA εξασφαλίζει την υγιή περιουσιακή διάρθρωση. Επίσης η JUMBO ΑΕΕ πρόσφατα ενημέρωσε τη διοίκηση του ΧΑ ότι δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς οιονδήποτε από την σύσταση της εταιρείας έως σήμερα.